Blogi

Kirjagrammaajan käsikirja on ilmestynyt!

Aamilaisten toteuttama verkkojulkaisu Kirjagrammaajan käsikirja on nyt ilmestynyt! Opas sisältää yli 30 sivua vinkkejä kirjagramisi viemiseen seuraavalle tasolle.

Mitä saa, jos laittaa yhteen neljä kirjoja ja somea rakastavaa toimittajaa?  No ainakin kasan mahtavia projekteja, joista syntyy siistejä lopputuloksia! Kevään ajan työstämämme opas kirjagrammaamiseen on nyt julki.

Käsikirjassa paljastamme täydellisen flatlay-kuvan salaisuudet, toimivimmat hashtagit sekä vetävimpien kuvatekstien anatomian. Näiden lisäksi saat suorat ohjeet arvostelukappaleiden kanssa toimimiseen sekä kuulet kriittisen puheenvuoron Instagramin algoritmia vastaan.

Ja hei – olemme koonneet käsikirjaan myös laajan sanaston bookstagramin eri termeistä ja kääntäneet ne suomeksi!

Kirjagrammaajan käsikirjan voit ostaa itsellesi Oma huone -verkkokaupasta hintaan 9,90 euroa.

P.S. Kuulemme mielellämme, mitä mieltä olet käsikirjasta! Kun sometat siitä, muista käyttää #kirjagramkäsikirja ja tägätä @aamikollektiivi!

@anniinasbooks + Design by Ilona

Anniina pääsi ilokseen tekemään ensimmäistä pidempiaikaista brändiyhteistyötä Instagramissa, kun Design by Ilona -tuotteiden takaa löytyvä Ilona valitsi hänet toiseksi kevään brändilähettiläistään.

Design by Ilonan huhti-toukokuun 2020 brändilähettilääksi haettiin Instagramissa postaamalla kollaasi oman tilin parhaista kuvista ja perustelemalla, miksi juuri minut pitäisi valita.

Brändilähettilään toimenkuvaani kuului ottaa vähintään kahdeksan hyvälaatuista ja kaunista kuvaa, jossa Design by Ilonan tuotteet ovat pääosassa. Kuvat luovutettiin yritykselle markkinointikäyttöön. Vastineeksi sain paketin valitsemiani tuotteita verkkokaupan valikoimasta.

Lisäksi sain brändilähettiläänä seuraajille jaettavan alekoodin sekä oman henkilökohtaisen alekoodin Design by Ilonan verkkokauppaan. Yhteistyöhön kuului myös yleinen aktiivisuus ja kiinnostus brändiä sekä sen Instagram-tiliä kohtaan.

Erityisesti tänä keväänä oli ilo olla edustamassa kotimaista pienyritystä. Samalla pääsi haastamaan itseä uudella tavalla tuotekuvauksen parissa. Kiitos kevään yhteistyöstä, Ilona!

/ Anniina

Neljä päivää pyhitettynä lukemiselle! – #aamilukumaraton on täällä taas

Monille meistä huominen helatorstai tarjoaa pienen hengähdystauon arkisen aherruksen keskelle. Yhden vapaapäivän jälkeen perjantai kuluu kuin hujauksessa ja sitten olemme taas viikonlopussa. Käytännössä katsoen tällaista toimistotyöläistä odottaa siis ikään kuin pitkä viikonloppu. Ja kuten me tiedämme, lukumaraton on mitä mainion tapa viettää tällaisia laiskanpulskeita vapaapäiviä. On siis jälleen #aamilukumaraton-aika!

Tällä kertaa maratoonaillaan neljän päivän ajan aina torstaista sunnuntaihin asti. Aamin Instagramin ottaa haltuunsa Laura. Minna päivittää omia lukukuulumisiaan Bibbidi Bobbidi Bookin, Anniina Anniina’s booksin ja Ulla Tarinannuppuja-tilin kautta.

Tämän lukumaratonin ei ole tarkoitus olla raskas tai hampaat irvessä väännetty. Ajatuksena on rohkaista meitä jokaista rauhoittumaan lukemisen äärelle ja keskittymään kirjoihin ainaisen eestaas hosumisen sijaan.

Aamin IG:stä löydät lukumaratonia varten luotuja tarinapohjia, joille voit kirjata ylös lukusuunnitelmasi, etenemisesi maratonin aikana sekä lopputuloksen. Muistathan tägätä julkaisuusi Aamin ja käyttää tunnistetta #aamilukumaraton, jotta pääsemme seuraamaan teidänkin maratoonailujanne!

Kuten edellisessäkin järjestämässämme lukumaratonissa, myös tällä kertaa edessä on lukusprinttejä. Jos siis haluat erityisen tehokkaan lukuhetken, avaa Aamin Instagram lauantaina ja sunnuntaina kello 18. Olemme silloin puolen tunnin ajan livetilassa antamassa henkistä tukea teidänkin lukusprinttiinne. Kun puhelimen näytöllä pyörii livekuvaa kahdesta lukevasta aamilaisesta, ei kirja vaihdu huomaamatta somekanavien selailuun.

Ihania lukuhetkiä kaikille!

Haluaisitko kehittyä kirjagrammaajana? Aami julkaisee Kirjagrammaajan käsikirjan 1.6. – Lataa ilmainen näyte nyt!

Koronakevät on varmasti ollut vaihtelevaa aikaa monille, mutta meille aamilaisille se on tuonut mukanaan innostavia uusia projekteja. Julkaisemme nimittäin 1. kesäkuuta Kirjagrammaajan käsikirjan, joka sisältää yli 30 sivua vinkkejä ja ohjeita parempaan kirjagramin tekemiseen!

Käsikirjassa on muun muassa…

 • Anniinan ohjeet täydellisen flatlay-kuvan ottamiseen,
 • Lauran parhaat vinkit vetävien kuvatekstien kirjoittamiseen,
 • Ullan kokoama pieni opas hashtageihin sekä laaja katsaus arvostelu- ja ennakkokappaleiden sekä sponsoroitujen sisältöjen kanssa toimimiseen, sekä
 • Minnan kriittinen essee Instagramin algoritmia vastaan.

Kaiken tämän saat käsiisi siis 1. kesäkuuta Oma huone -verkkokaupasta hintaan 9,90 euroa.

Käsikirjaa odotellessa pääset kuitenkin jo hieman tutustumaan sen tunnelmiin, sillä halusimme antaa teille jo jotakin pientä luettavaksi ennakkoon! Kokosimme parhaat vinkkimme ilmaiseen “Näin viet kirjagramisi seuraavalle tasolle” -oppaaseen, jossa esiteltyihin teemoihin pureudutaan sitten syvemmin itse käsikirjassa. Käy lataamassa ilmainen opas alla olevasta linkistä!

ps. Kun sometat oppaasta ja käsikirjasta, muista käyttää #kirjagramkäsikirja ja tägätä @aamikollektiivi!

Lukusprintit toivat uudenlaista yhteisöllisyyttä #aamilukumaraton’ille

Kevään ensimmäinen #aamilukumaraton vietiin läpi Instagramissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Poikkeuksellisen tilanteen takia halusimme kehitellä tälle minimaratonillemme (tavallisesti olemme maratoonanneet aina neljä päivää, tällä kertaa vain kaksi) jotakin spesiaalia ja yhteisöllistä ja päätimme hyödyntää maratonin aikana Instagramin live-toimintoa – näin syntyivät lukusprintit.

Inspiraation lähteenä toimivat Youtubesta löytyvät “study with me” -videot, joissa videon tekijä opiskelee tunnin tai kaksi videolla sen enempää selostamatta tekemisiään. Videon tarkoituksena on toimia motivaattorina katsojalle, jotta tämä saisi oman opiskelunsa paremmin käyntiin. Pohdimme ennen maratonia, että miksi vastaava ajatus ei toimisi myös lukemiseen! Päädyimme puolen tunnin aikaikkunaan, sillä se on tarpeeksi lyhyt aika, jotta osallistujat voivat sen päivästään irrottaa pelkälle lukemiselle ja lisäksi se sitoi meidät itsemme lukemaan kameran eteen juuri sopivaksi ajaksi.

Hostasimme puolen tunnin lukusprintit molempina päivinä alkuillasta niin, että live-lähetys aloitettiin aina Aamin Instagram-tililtä ja mukaan liittyi toinen sprinttaaja henkilökohtaiselta tililtään. Näin saimme kaikki neljä aamilaista mukaan live-lähetykseen. Mainostimme lukusprinttejä etukäteen Aamin Instagramissa yhdellä fiidi-postauksella ja jokainen aamilainen myös postasi sprinteistä omissa kanavissaan.

Ja sprintit olivatkin yleisömenestys! Molemmissa lähetyksissä oli mukana samanaikaisesti koko ajan noin 30 katsojaa ja puolituntisen aikana katsojia kertyi molemmissa liveissä vajaa sata. Palaute oli lähtökohtaisesti innostunutta ja positiivista: sprinttien idea innosti lukemaan enemmän ja yhdessä muiden kanssa lukeminen koettiin motivoivana. Sprinttejä toivottiin myös tuleville maratoneille, ja muutama katselija toivoi myös enemmän kirjakeskusteluja. Tällä kertaa sprinteillä kerrottiin aluksi, mitä kirjaa kukakin lähti lukemaan ja lopuksi kuinka paljon oli luettu.

Järjestämme seuraavan #aamilukumaraton’in jälleen toukokuun lopussa. Tuolloin maratoonataan tuttuun tapaan neljän päivän ajan ja varmasti myös päästään yhteiselle lukusprintille. Kiitos vielä tällä kertaa maratoniin osallistuneille ja tervetuloa mukaan taas uudelleen!

Oma huone -brändi laajenee verkkokauppaan!

Tarvetta uusille kirjanmerkeille? Aina!

Yksi Anniinan (ja Ullan) jo pitkäaikaisista haaveista on ollut perustaa verkkokauppa, jossa myytäisiin erilaisia kirjoihin liittyviä oheistuotteita – mielellään itse tehtynä. Tammikuussa haave kävi toteen, kun Etsy-kauppa nimeltä omahuoneshop näki päivänvalon.

Kaupasta voi tällä hetkellä ostaa kahta auringonkukkaprinttistä kirjanmerkkiä. Anniinan valokuvista tekemät kirjanmerkit on painettu 300-grammaiselle mattapintaiselle kartongille. Kirjanmerkit ovat kokoa 20 x 5 cm ja maksavat 2,90 / kappale.

Tervetuloa ostoksille Etsy-kauppaamme! 🧡

Kirjagram Suomi kokoaa yhteen suomalaisen bookstagram-yhteisön

Keskellä marraskuista pimeyttä Anniina ja Ulla saivat idean: miksei meillä ole suomalaista bookstagram features -tiliä? Niinpä sellainen perustettiin saman tien ja syntyi @kirjagramsuomi.

Kirjagram Suomi on ensimmäinen suomalainen bookstagram features -tili, jonne kerätään yhteen suomalaisten bookstagrammaajien kivoimmat postaukset. Käyttämällä tägiä #kirjagramsuomi voi saada oman postauksensa tilille, jolla on tällä hetkellä vajaa 1000 seuraajaa.

Haluamme lisätä suomalaisen bookstagramin yhteisöllisyyttä ja kerätä tälle tilille yhteen myös kaikki bookstagramin ja laajemminkin kirjasomen ajankohtaiset: lukuhaasteet, lukumaratonit, tapahtumat ja muut tärkeät asiat! Tägin lisäksi yllä luetelluista voi vinkata tilille yksityisviestillä.

Tililtä saa hyvän katsauksen suomalaiseen bookstagram-yhteisöön ja ajankohtaisiin kirjamaisiin asioihin. Tervetuloa seuraamaan!

Bookstagram-työpajat innostivat kirjastolaisia Tikkurilassa

Kirjastoseura järjesti viime perjantaina nuortentyöryhmän koulutuksen Vantaalla Tikkurilan kirjastossa. Tapahtumassa oli valtavasti innostavia työpajoja, joista yksi oli Lauran ja Minnan pitämä workshop bookstagram-kuvien ottamisesta.

Tällä kertaa kahdessa työpajassa oli yhteensä alle kymmenen osallistujaa, minkä ansiosta keskustelu kirjakuvista pääsi kunnolla lentoon ja jokainen työpajaan osallistunut sai paljon vinkkejä ja henkilökohtaista ohjausta. Koulutus alkoi lyhyellä esityksellä bookstagramin luonteesta sekä kirjakuvien ottamisesta. Kaikkein hauskin osuus oli kuitenkin, kun osallistujat pääsivät itse sommittelemaan kirjoja ja niihin sopivia rekvisiittoja kameran ääreen.

Yksi tärkeimmistä muistisäännöistä kirjakuvien ottamisessa on se, että mitään uutta ei kannata kuvia varten ostaa. Sitä ei kestä tämä planeetta eikä kenenkään kaappitilatkaan. Poikkeuksena tähän voidaan ehkä mainita kuvausten jälkeen ahmittavat herkut sekä leikkokukat, jos sattuu olemaan niiden ystävä. Joulu tarjoaa erityisen paljon mahdollisuuksia leikitellä koristeilla ja hopeanauhoilla, niitä varmasti löytyy lähes joka kodista jo valmiiksi.

Vaikka kumpikin työpaja kesti vain puolitoista tuntia, ehtivät osallistujat ottaa upeita kirjakuvia, joista osa löytyy jo Instagramista. Toivomme, että koulutuksessa syttynyt innostus ja työpajasta saadut opit tulevat käyttöön myös kirjastojen arjessa!

Seuraavan kerran maratoonataan jo joulukuussa! #aamilukumaraton 26.–29.12.

Marraskuun #aamilukumaraton oli menestys! Instagramissa tägin takaa löytyy lukemattomia ihania tunnelmia syksyisistä lukuhetkistä kynttilöiden, takkatulen, vilttien ja teekuppien äärellä.

Seuraavaa lukumaratonia toivottiinkin jo pian, heti joulun välipäiville, jolloin monilla on paremmin aikaa lukea. Me vastaamme toiveeseen ja järjestämme seuraavan Aami-lukumaratonin jo joulukuussa!

Maraton alkaa Tapaninpäivänä 26.12. ja jatkuu aina sunnuntaihin 29.12. asti. Vuoden viimeiset päivät ovatkin hyvää aikaa viimeistellä mahdolliset lukuhaasteet, paketoida lukuvuosi 2019 ja toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi myös uusilla lukusuunnitelmilla.

Lukumaratoniin voit osallistua tuttuun tapaan:

 • lukemalla niin paljon kuin ehdit
 • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton
 • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana
 • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin
 • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!

Jipii! Pyhitätkö sinäkin välipäivät lukemiselle ja kirjafiilistelylle meidän kanssa?

Me olemme aktiivisesti mukana maratonilla ja kerromme omien lukemisiemme sujumisesta sekä tietysti Aamin Instagramissa @aamikollektiivi että muilla tileillämme @bibobookblog@tarinannuppuja ja @anniinasbooks.

Tervetuloa mukaan!

Lue myös:
Bibbidi bobbidi book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin
Oma huone: Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet

Marraskuussa maratoonataan taas! #aamilukumaraton 28.11.–1.12.

Nyt on taas hyvä aika varata kalenteriin pitkä viikonloppu lukemiselle, sillä Aamin toinen lukumaraton on täällä! Maraton alkaa torstaina 28.11. ja jatkuu neljän päivän ajan sunnuntaihin 1.12. asti.⁣

Lukumaratoniin voit osallistua:

 • lukemalla niin paljon kuin ehdit
 • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton
 • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana
 • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin
 • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!

Nyt ei muuta kuin kirjoja valkkaamaan ja odottelemaan yhteistä lukemiselle pyhitettyä viikonloppua muiden kirjasomettajien kanssa!

Me olemme aktiivisesti mukana maratonilla ja kerromme omien lukemisiemme sujumisesta sekä tietysti Aamin Instagramissa @aamikollektiivi että muilla tileillämme @bibobookblog@tarinannuppuja ja @anniinasbooks.

Tervetuloa mukaan!

Lue myös:
Bibbidi bobbidi book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin
Oma huone: Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet