Blogi

Syksyistä lukufiilistelyä! #aamilukumaraton on täällä taas

Kesän hiljaiselon jälkeen järjestämme taas toivotun #aamilukumaraton‘in Instagramissa 18.-19. syyskuuta!

Lukumaratonin tarkoituksena on rohkaista meitä jokaista rauhoittumaan lukemisen äärelle ja keskittymään kirjoihin kokonaisen viikonlopun ajan.

Aamin Instagram-tililtä löydät lukumaratonia varten luotuja tarinapohjia, joille voit kirjata ylös lukusuunnitelmasi, etenemisesi maratonin aikana sekä lopputuloksen. Muistathan tägätä julkaisuusi Aamin ja käyttää tunnistetta #aamilukumaraton, jotta pääsemme seuraamaan teidänkin maratoonailujanne!

Yleisön toiveesta lisäsimme tarinapohjat myös tälle sivulle!

Päivitämme omia lukukuulumisiamme tuttuun tapaan Aamin Instagram-tilille, Bibbidi Bobbidi Book-, @anniinasbooks- ja @tarinannuppuja-tileille.

Ihania lukuhetkiä kaikille!

Mikä booktok? Aami kouluttaa nyt myös TikTokin saloihin!

Viime keväänä, kun korona laittoi aikataulut ja harrastukset uusiksi, Aami-kollektiivin Ulla Lehtinen otti haltuun TikTokin ja alkoi tehdä sinne kirja-aiheisia videoita. Nyt Aamin verkkosivuille on lisätty valmiit koulutuspaketit myös booktokista!

Ulla löytyy TikTokista samalla nimimerkillä kuin Instagramistakin (@tarinannuppuja). Tiliä seuraa yli 4000 ihmistä ja videoista on tykätty yli 130 000 kertaa. Me uskomme, että TikTokiin tarvitaan lisää kirjasisältöä. Tehtäisiinkö niitä yhdessä?

Ulla kouluttaa mieluusti esimerkiksi kirjastojen ja kustantamojen ammattilaisia TikTokin maailmaan. Tarjolla on esimerkiksi seuraavat koulutuspaketit, jotka voidaan räätälöidä tilaajan tarpeisiin sopiviksi.⁠

🌻 TikTok tutuksi -luento (1, 5 h)

Mikä on TikTok? Miten se toimii? Millaisia kirjasisältöjä TikTokista löytyy? Miksi kirjaston tai kustantamon kannattaa mennä TikTokiin? Luennolla esitellään TikTokin toimintaa ja pohditaan, mitä videoita tehdessä pitää tietää, jotta ne tavoittavat mahdollisimman suuren yleisön.⁠

🌻 TikTok-videoiden käsikirjoittaminen -työpaja (2, 5 h)

Mistä löytää ideoita TikTok-videoihin? Miten video käsikirjoitetaan? Miten kohderyhmä pitää ottaa huomioon videoita tehdessä? Työpajassa kehitellään videoideoita ja kuvataan omat TikTok-videot. Läpi käydään myös videoiden editointi- ja julkaisuprosessi.⁠

Laita viestiä ja pyydä tarjous koulutuksesta! Myös etäluennot ovat mahdollisia. Meidät tavoitat osoitteesta aamikollektiivi@gmail.com.

Kirjasomesta ja lukemisen sosiaalisista ulottuuvuksista YA2020-kirjallisuusseminaarissa

Syyskuussa Aamin Laura Kuivalahti kävi Turussa puhumassa kirjasomesta ja lukemisen sosiaalisista ulottuvuuksista yleisen kirjallisuustieteen opiskelijoiden yhdistys Prometheus ry:n ja Turun kaupunginkirjaston järjestämässä YA2020-seminaarissa.

Seminaarissa käsiteltiin young adult -kirjallisuutta erilaisen puheenvuorojen ja näkökulmien kautta. Laura esitteli kirjasomea ja sen eri alustoja. Luentoa seurasivat aktiivisesti striimin välityksellä muun muassa Turun klassillisen lukion kirjallisuuskurssilaiset, jotka innostuivat perustamaan oman kirjagram-tilin!

Me aamilaiset olemme aina valmiita puhumaan kirjoista, lukemisesta ja kirjasomesta! Jos haluat tilata meiltä puheenvuoron, laita viestiä aamikollektiivi@gmail.com! Valmiiksi suunnitellut luennot ja muut koulutukset löydät täältä.

Kuvat: Sandra Marjamäki

Lue seminaarista myös:

Yleisen kirjallisuustieteen oppiaineen blogi

Aamin koulutukset tekivät digiloikan! Ensimmäinen verkkokurssi Kirjastotyöntekijän sometyöpakki järjestettiin keväällä 2020

Ulla ja Anniina vetivät Aamin ensimmäisen verkkokurssin huhti-toukokuussa 2020, kun alun perin asiantuntijapuheenvuoroksi suunniteltu koulutus vaihtui toteutettavaksi etäyhteyksin. Samalla se kasvoi Moodle-alustalla tehtäväksi verkkokurssiksi.

Lahden AKE:n kirjastojen henkilökunnalle toteutettu opintokokonaisuus alkoi Ullan verkkoluennolla, jossa pohdittiin, millaisia kirjallisuussisältöjä sosiaalisesta mediasta löytyy, miten some luo kirjallisuustrendejä ja miten kirjastolainen voi hyödyntää somea sisältöosaamisen ylläpitämisessä.

Webinaarin jälkeen siirryttiin Liboppiin keskustelemaan samoista teemoista. Anniina valmisteli videoalustukset keskustelutehtäville ja neljän viikon ajan verkossa käytiin vilkasta keskustelua Instagramin, YouTuben, Twitterin, Facebookin ja Goodreadsin kirjallisuussisällöistä. Lisäksi keskusteltiin kirjallisuuspodcasteista. 

Ohjaajien mielestä kokonaisuus toimi erinomaisesti ja keskustelijat lähtivät innokkaasti pohtimaan eri alustoja kirjastotyön näkökulmasta. Osallistujat löysivät kurssin ansiosta paljon uutta kirja-aiheusta seurattavaa sosiaalisesta mediasta ja moni kertoi innostuneensa ensimmäistä kertaa kirjapodcasteista, kirjatubesta tai kirjagramista. Oli ilo olla ohjaamassa ja sparraamassa tätä ryhmää!⠀

“Kiitos Ulla ja Anniina kurssista ja siitä, että pystyitte nopealla aikataululla viemään lähikoulutukseksi alun perin suunnitellun kurssin verkkoon! Lämmin suositus 🤗”

Lahden AKE

Jos haluat tilata vastaavan verkkokoulutuspaketin, laita meille viestiä aamikollektiivi@gmail.com! Valmiiksi suunnitelluista koulutuspaketeista voit lukea sivuiltamme täältä.

Kirjagrammaajan käsikirja on ilmestynyt!

Aamilaisten toteuttama verkkojulkaisu Kirjagrammaajan käsikirja on nyt ilmestynyt! Opas sisältää yli 30 sivua vinkkejä kirjagramisi viemiseen seuraavalle tasolle.

Mitä saa, jos laittaa yhteen neljä kirjoja ja somea rakastavaa toimittajaa?  No ainakin kasan mahtavia projekteja, joista syntyy siistejä lopputuloksia! Kevään ajan työstämämme opas kirjagrammaamiseen on nyt julki.

Käsikirjassa paljastamme täydellisen flatlay-kuvan salaisuudet, toimivimmat hashtagit sekä vetävimpien kuvatekstien anatomian. Näiden lisäksi saat suorat ohjeet arvostelukappaleiden kanssa toimimiseen sekä kuulet kriittisen puheenvuoron Instagramin algoritmia vastaan.

Ja hei – olemme koonneet käsikirjaan myös laajan sanaston bookstagramin eri termeistä ja kääntäneet ne suomeksi!

Kirjagrammaajan käsikirjan voit ostaa itsellesi Oma huone -verkkokaupasta hintaan 9,90 euroa.

P.S. Kuulemme mielellämme, mitä mieltä olet käsikirjasta! Kun sometat siitä, muista käyttää #kirjagramkäsikirja ja tägätä @aamikollektiivi!

@anniinasbooks + Design by Ilona

Anniina pääsi ilokseen tekemään ensimmäistä pidempiaikaista brändiyhteistyötä Instagramissa, kun Design by Ilona -tuotteiden takaa löytyvä Ilona valitsi hänet toiseksi kevään brändilähettiläistään.

Design by Ilonan huhti-toukokuun 2020 brändilähettilääksi haettiin Instagramissa postaamalla kollaasi oman tilin parhaista kuvista ja perustelemalla, miksi juuri minut pitäisi valita.

Brändilähettilään toimenkuvaani kuului ottaa vähintään kahdeksan hyvälaatuista ja kaunista kuvaa, jossa Design by Ilonan tuotteet ovat pääosassa. Kuvat luovutettiin yritykselle markkinointikäyttöön. Vastineeksi sain paketin valitsemiani tuotteita verkkokaupan valikoimasta.

Lisäksi sain brändilähettiläänä seuraajille jaettavan alekoodin sekä oman henkilökohtaisen alekoodin Design by Ilonan verkkokauppaan. Yhteistyöhön kuului myös yleinen aktiivisuus ja kiinnostus brändiä sekä sen Instagram-tiliä kohtaan.

Erityisesti tänä keväänä oli ilo olla edustamassa kotimaista pienyritystä. Samalla pääsi haastamaan itseä uudella tavalla tuotekuvauksen parissa. Kiitos kevään yhteistyöstä, Ilona!

/ Anniina

Neljä päivää pyhitettynä lukemiselle! – #aamilukumaraton on täällä taas

Monille meistä huominen helatorstai tarjoaa pienen hengähdystauon arkisen aherruksen keskelle. Yhden vapaapäivän jälkeen perjantai kuluu kuin hujauksessa ja sitten olemme taas viikonlopussa. Käytännössä katsoen tällaista toimistotyöläistä odottaa siis ikään kuin pitkä viikonloppu. Ja kuten me tiedämme, lukumaraton on mitä mainion tapa viettää tällaisia laiskanpulskeita vapaapäiviä. On siis jälleen #aamilukumaraton-aika!

Tällä kertaa maratoonaillaan neljän päivän ajan aina torstaista sunnuntaihin asti. Aamin Instagramin ottaa haltuunsa Laura. Minna päivittää omia lukukuulumisiaan Bibbidi Bobbidi Bookin, Anniina Anniina’s booksin ja Ulla Tarinannuppuja-tilin kautta.

Tämän lukumaratonin ei ole tarkoitus olla raskas tai hampaat irvessä väännetty. Ajatuksena on rohkaista meitä jokaista rauhoittumaan lukemisen äärelle ja keskittymään kirjoihin ainaisen eestaas hosumisen sijaan.

Aamin IG:stä löydät lukumaratonia varten luotuja tarinapohjia, joille voit kirjata ylös lukusuunnitelmasi, etenemisesi maratonin aikana sekä lopputuloksen. Muistathan tägätä julkaisuusi Aamin ja käyttää tunnistetta #aamilukumaraton, jotta pääsemme seuraamaan teidänkin maratoonailujanne!

Kuten edellisessäkin järjestämässämme lukumaratonissa, myös tällä kertaa edessä on lukusprinttejä. Jos siis haluat erityisen tehokkaan lukuhetken, avaa Aamin Instagram lauantaina ja sunnuntaina kello 18. Olemme silloin puolen tunnin ajan livetilassa antamassa henkistä tukea teidänkin lukusprinttiinne. Kun puhelimen näytöllä pyörii livekuvaa kahdesta lukevasta aamilaisesta, ei kirja vaihdu huomaamatta somekanavien selailuun.

Ihania lukuhetkiä kaikille!

Haluaisitko kehittyä kirjagrammaajana? Aami julkaisee Kirjagrammaajan käsikirjan 1.6. – Lataa ilmainen näyte nyt!

Koronakevät on varmasti ollut vaihtelevaa aikaa monille, mutta meille aamilaisille se on tuonut mukanaan innostavia uusia projekteja. Julkaisemme nimittäin 1. kesäkuuta Kirjagrammaajan käsikirjan, joka sisältää yli 30 sivua vinkkejä ja ohjeita parempaan kirjagramin tekemiseen!

Käsikirjassa on muun muassa…

  • Anniinan ohjeet täydellisen flatlay-kuvan ottamiseen,
  • Lauran parhaat vinkit vetävien kuvatekstien kirjoittamiseen,
  • Ullan kokoama pieni opas hashtageihin sekä laaja katsaus arvostelu- ja ennakkokappaleiden sekä sponsoroitujen sisältöjen kanssa toimimiseen, sekä
  • Minnan kriittinen essee Instagramin algoritmia vastaan.

Kaiken tämän saat käsiisi siis 1. kesäkuuta Oma huone -verkkokaupasta hintaan 9,90 euroa.

Käsikirjaa odotellessa pääset kuitenkin jo hieman tutustumaan sen tunnelmiin, sillä halusimme antaa teille jo jotakin pientä luettavaksi ennakkoon! Kokosimme parhaat vinkkimme ilmaiseen “Näin viet kirjagramisi seuraavalle tasolle” -oppaaseen, jossa esiteltyihin teemoihin pureudutaan sitten syvemmin itse käsikirjassa. Käy lataamassa ilmainen opas alla olevasta linkistä!

ps. Kun sometat oppaasta ja käsikirjasta, muista käyttää #kirjagramkäsikirja ja tägätä @aamikollektiivi!

Lukusprintit toivat uudenlaista yhteisöllisyyttä #aamilukumaraton’ille

Kevään ensimmäinen #aamilukumaraton vietiin läpi Instagramissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Poikkeuksellisen tilanteen takia halusimme kehitellä tälle minimaratonillemme (tavallisesti olemme maratoonanneet aina neljä päivää, tällä kertaa vain kaksi) jotakin spesiaalia ja yhteisöllistä ja päätimme hyödyntää maratonin aikana Instagramin live-toimintoa – näin syntyivät lukusprintit.

Inspiraation lähteenä toimivat Youtubesta löytyvät “study with me” -videot, joissa videon tekijä opiskelee tunnin tai kaksi videolla sen enempää selostamatta tekemisiään. Videon tarkoituksena on toimia motivaattorina katsojalle, jotta tämä saisi oman opiskelunsa paremmin käyntiin. Pohdimme ennen maratonia, että miksi vastaava ajatus ei toimisi myös lukemiseen! Päädyimme puolen tunnin aikaikkunaan, sillä se on tarpeeksi lyhyt aika, jotta osallistujat voivat sen päivästään irrottaa pelkälle lukemiselle ja lisäksi se sitoi meidät itsemme lukemaan kameran eteen juuri sopivaksi ajaksi.

Hostasimme puolen tunnin lukusprintit molempina päivinä alkuillasta niin, että live-lähetys aloitettiin aina Aamin Instagram-tililtä ja mukaan liittyi toinen sprinttaaja henkilökohtaiselta tililtään. Näin saimme kaikki neljä aamilaista mukaan live-lähetykseen. Mainostimme lukusprinttejä etukäteen Aamin Instagramissa yhdellä fiidi-postauksella ja jokainen aamilainen myös postasi sprinteistä omissa kanavissaan.

Ja sprintit olivatkin yleisömenestys! Molemmissa lähetyksissä oli mukana samanaikaisesti koko ajan noin 30 katsojaa ja puolituntisen aikana katsojia kertyi molemmissa liveissä vajaa sata. Palaute oli lähtökohtaisesti innostunutta ja positiivista: sprinttien idea innosti lukemaan enemmän ja yhdessä muiden kanssa lukeminen koettiin motivoivana. Sprinttejä toivottiin myös tuleville maratoneille, ja muutama katselija toivoi myös enemmän kirjakeskusteluja. Tällä kertaa sprinteillä kerrottiin aluksi, mitä kirjaa kukakin lähti lukemaan ja lopuksi kuinka paljon oli luettu.

Järjestämme seuraavan #aamilukumaraton’in jälleen toukokuun lopussa. Tuolloin maratoonataan tuttuun tapaan neljän päivän ajan ja varmasti myös päästään yhteiselle lukusprintille. Kiitos vielä tällä kertaa maratoniin osallistuneille ja tervetuloa mukaan taas uudelleen!

Oma huone -brändi laajenee verkkokauppaan!

Tarvetta uusille kirjanmerkeille? Aina!

Yksi Anniinan (ja Ullan) jo pitkäaikaisista haaveista on ollut perustaa verkkokauppa, jossa myytäisiin erilaisia kirjoihin liittyviä oheistuotteita – mielellään itse tehtynä. Tammikuussa haave kävi toteen, kun Etsy-kauppa nimeltä omahuoneshop näki päivänvalon.

Kaupasta voi tällä hetkellä ostaa kahta auringonkukkaprinttistä kirjanmerkkiä. Anniinan valokuvista tekemät kirjanmerkit on painettu 300-grammaiselle mattapintaiselle kartongille. Kirjanmerkit ovat kokoa 20 x 5 cm ja maksavat 2,90 / kappale.

Tervetuloa ostoksille Etsy-kauppaamme! 🧡