Lukusprintit toivat uudenlaista yhteisöllisyyttä #aamilukumaraton’ille

Sometapahtuma

Kevään ensimmäinen #aamilukumaraton vietiin läpi Instagramissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Poikkeuksellisen tilanteen takia halusimme kehitellä tälle minimaratonillemme (tavallisesti olemme maratoonanneet aina neljä päivää, tällä kertaa vain kaksi) jotakin spesiaalia ja yhteisöllistä ja päätimme hyödyntää maratonin aikana Instagramin live-toimintoa – näin syntyivät lukusprintit.

Inspiraation lähteenä toimivat Youtubesta löytyvät “study with me” -videot, joissa videon tekijä opiskelee tunnin tai kaksi videolla sen enempää selostamatta tekemisiään. Videon tarkoituksena on toimia motivaattorina katsojalle, jotta tämä saisi oman opiskelunsa paremmin käyntiin. Pohdimme ennen maratonia, että miksi vastaava ajatus ei toimisi myös lukemiseen! Päädyimme puolen tunnin aikaikkunaan, sillä se on tarpeeksi lyhyt aika, jotta osallistujat voivat sen päivästään irrottaa pelkälle lukemiselle ja lisäksi se sitoi meidät itsemme lukemaan kameran eteen juuri sopivaksi ajaksi.

Hostasimme puolen tunnin lukusprintit molempina päivinä alkuillasta niin, että live-lähetys aloitettiin aina Aamin Instagram-tililtä ja mukaan liittyi toinen sprinttaaja henkilökohtaiselta tililtään. Näin saimme kaikki neljä aamilaista mukaan live-lähetykseen. Mainostimme lukusprinttejä etukäteen Aamin Instagramissa yhdellä fiidi-postauksella ja jokainen aamilainen myös postasi sprinteistä omissa kanavissaan.

Ja sprintit olivatkin yleisömenestys! Molemmissa lähetyksissä oli mukana samanaikaisesti koko ajan noin 30 katsojaa ja puolituntisen aikana katsojia kertyi molemmissa liveissä vajaa sata. Palaute oli lähtökohtaisesti innostunutta ja positiivista: sprinttien idea innosti lukemaan enemmän ja yhdessä muiden kanssa lukeminen koettiin motivoivana. Sprinttejä toivottiin myös tuleville maratoneille, ja muutama katselija toivoi myös enemmän kirjakeskusteluja. Tällä kertaa sprinteillä kerrottiin aluksi, mitä kirjaa kukakin lähti lukemaan ja lopuksi kuinka paljon oli luettu.

Järjestämme seuraavan #aamilukumaraton’in jälleen toukokuun lopussa. Tuolloin maratoonataan tuttuun tapaan neljän päivän ajan ja varmasti myös päästään yhteiselle lukusprintille. Kiitos vielä tällä kertaa maratoniin osallistuneille ja tervetuloa mukaan taas uudelleen!

Oma huone -brändi laajenee verkkokauppaan!

Verkkokauppa

Tarvetta uusille kirjanmerkeille? Aina!

Yksi Anniinan (ja Ullan) jo pitkäaikaisista haaveista on ollut perustaa verkkokauppa, jossa myytäisiin erilaisia kirjoihin liittyviä oheistuotteita – mielellään itse tehtynä. Tammikuussa haave kävi toteen, kun Etsy-kauppa nimeltä omahuoneshop näki päivänvalon.

Kaupasta voi tällä hetkellä ostaa kahta auringonkukkaprinttistä kirjanmerkkiä. Anniinan valokuvista tekemät kirjanmerkit on painettu 300-grammaiselle mattapintaiselle kartongille. Kirjanmerkit ovat kokoa 20 x 5 cm ja maksavat 2,90 / kappale.

Tervetuloa ostoksille Etsy-kauppaamme! 🧡

Kirjagram Suomi kokoaa yhteen suomalaisen bookstagram-yhteisön

Some

Keskellä marraskuista pimeyttä Anniina ja Ulla saivat idean: miksei meillä ole suomalaista bookstagram features -tiliä? Niinpä sellainen perustettiin saman tien ja syntyi @kirjagramsuomi.

Kirjagram Suomi on ensimmäinen suomalainen bookstagram features -tili, jonne kerätään yhteen suomalaisten bookstagrammaajien kivoimmat postaukset. Käyttämällä tägiä #kirjagramsuomi voi saada oman postauksensa tilille, jolla on tällä hetkellä vajaa 1000 seuraajaa.

Haluamme lisätä suomalaisen bookstagramin yhteisöllisyyttä ja kerätä tälle tilille yhteen myös kaikki bookstagramin ja laajemminkin kirjasomen ajankohtaiset: lukuhaasteet, lukumaratonit, tapahtumat ja muut tärkeät asiat! Tägin lisäksi yllä luetelluista voi vinkata tilille yksityisviestillä.

Tililtä saa hyvän katsauksen suomalaiseen bookstagram-yhteisöön ja ajankohtaisiin kirjamaisiin asioihin. Tervetuloa seuraamaan!

Bookstagram-työpajat innostivat kirjastolaisia Tikkurilassa

Koulutus

Kirjastoseura järjesti viime perjantaina nuortentyöryhmän koulutuksen Vantaalla Tikkurilan kirjastossa. Tapahtumassa oli valtavasti innostavia työpajoja, joista yksi oli Lauran ja Minnan pitämä workshop bookstagram-kuvien ottamisesta.

Tällä kertaa kahdessa työpajassa oli yhteensä alle kymmenen osallistujaa, minkä ansiosta keskustelu kirjakuvista pääsi kunnolla lentoon ja jokainen työpajaan osallistunut sai paljon vinkkejä ja henkilökohtaista ohjausta. Koulutus alkoi lyhyellä esityksellä bookstagramin luonteesta sekä kirjakuvien ottamisesta. Kaikkein hauskin osuus oli kuitenkin, kun osallistujat pääsivät itse sommittelemaan kirjoja ja niihin sopivia rekvisiittoja kameran ääreen.

Yksi tärkeimmistä muistisäännöistä kirjakuvien ottamisessa on se, että mitään uutta ei kannata kuvia varten ostaa. Sitä ei kestä tämä planeetta eikä kenenkään kaappitilatkaan. Poikkeuksena tähän voidaan ehkä mainita kuvausten jälkeen ahmittavat herkut sekä leikkokukat, jos sattuu olemaan niiden ystävä. Joulu tarjoaa erityisen paljon mahdollisuuksia leikitellä koristeilla ja hopeanauhoilla, niitä varmasti löytyy lähes joka kodista jo valmiiksi.

Vaikka kumpikin työpaja kesti vain puolitoista tuntia, ehtivät osallistujat ottaa upeita kirjakuvia, joista osa löytyy jo Instagramista. Toivomme, että koulutuksessa syttynyt innostus ja työpajasta saadut opit tulevat käyttöön myös kirjastojen arjessa!

Seuraavan kerran maratoonataan jo joulukuussa! #aamilukumaraton 26.–29.12.

Sometapahtuma

Marraskuun #aamilukumaraton oli menestys! Instagramissa tägin takaa löytyy lukemattomia ihania tunnelmia syksyisistä lukuhetkistä kynttilöiden, takkatulen, vilttien ja teekuppien äärellä.

Seuraavaa lukumaratonia toivottiinkin jo pian, heti joulun välipäiville, jolloin monilla on paremmin aikaa lukea. Me vastaamme toiveeseen ja järjestämme seuraavan Aami-lukumaratonin jo joulukuussa!

Maraton alkaa Tapaninpäivänä 26.12. ja jatkuu aina sunnuntaihin 29.12. asti. Vuoden viimeiset päivät ovatkin hyvää aikaa viimeistellä mahdolliset lukuhaasteet, paketoida lukuvuosi 2019 ja toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi myös uusilla lukusuunnitelmilla.

Lukumaratoniin voit osallistua tuttuun tapaan:

 • lukemalla niin paljon kuin ehdit
 • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton
 • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana
 • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin
 • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!

Jipii! Pyhitätkö sinäkin välipäivät lukemiselle ja kirjafiilistelylle meidän kanssa?

Me olemme aktiivisesti mukana maratonilla ja kerromme omien lukemisiemme sujumisesta sekä tietysti Aamin Instagramissa @aamikollektiivi että muilla tileillämme @bibobookblog@tarinannuppuja ja @anniinasbooks.

Tervetuloa mukaan!

Lue myös:
Bibbidi bobbidi book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin
Oma huone: Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet

Marraskuussa maratoonataan taas! #aamilukumaraton 28.11.–1.12.

Sometapahtuma

Nyt on taas hyvä aika varata kalenteriinpitkä viikonloppu lukemiselle, sillä Aamin toinen lukumaraton on täällä! Maraton alkaa torstaina 28.11. ja jatkuu neljän päivän ajan sunnuntaihin 1.12. asti.⁣

Lukumaratoniin voit osallistua:

 • lukemalla niin paljon kuin ehdit
 • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton
 • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana
 • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin
 • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!

Nyt ei muuta kuin kirjoja valkkaamaan ja odottelemaan yhteistä lukemiselle pyhitettyä viikonloppua muiden kirjasomettajien kanssa!

Me olemme aktiivisesti mukana maratonilla ja kerromme omien lukemisiemme sujumisesta sekä tietysti Aamin Instagramissa @aamikollektiivi että muilla tileillämme @bibobookblog@tarinannuppuja ja @anniinasbooks.

Tervetuloa mukaan!

Lue myös:
Bibbidi bobbidi book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin
Oma huone: Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet

Inspispäivä kokosi bookstagrammaajat jälleen yhteen

Tapahtuma

Bookstagrammaajien inspiraatiopäivää vietettiin jo toisen kerran! Tänä vuonna kokoonnuimme Entressen kirjastoon Espooseen kuuntelemaan paneelikeskustelua bookstagramin nykytilasta ja tulevaisuudesta, sekä harjoittelemaan kirjateemaisten muotokuvien ottamista.

Päivän aloittaneessa paneelissa keskustelivat S&S Kustantamon markkinointipäällikkö Johanna Forss (@kustantamossa) ja bookstagrammaaja Laura Kadenius (@mitaluimmekerran). Keskustelua veti Bibbidi Bobbidi Bookin Laura Kuivalahti. Yleisökin oli ihanasti mukana keskustelemassa ja kysymässä panelistien mielipiteitä. Erityisesti paneelissa nousivat esiin bookstagramin kaupallistaminen, sekä se, kuinka paljon bookstagrammaajan on mielekästä puhua kirjojen lisäksi itsestään ja milloin sisältö muuttuu kirjapainotteisesta puhtaaksi lifestylesisällöksi.

Paneelikeskustelun jälkeen siirryimme teetauolle. Teet meille sponsoroi jyväskyläläinen teehuone ja -kauppa Teeleidi, ja tarjolla oli mustaa Teeleidin taikaa sekä vihreää Rakastunutta raparperia. Molemmat kävivät osallistujajoukolle kaupaksi. Teen kanssa pistelimme vielä pientä makeaa eli macaronseja, suklaata sekä viinirypäleitä.

Tauon jälkeen hyppäsimme valokuvausworkshopin pariin. Oma huone -podcastin toinen ääni ja bookstagrammaaja Ulla Lehtinen (@tarinannuppuja) laittoi alustuksensa aluksi osallistujat keskustelemaan henkilökuvauksesta bookstagramissa. Kattavan ja inspiroivan alustuksen jälkeen käytiin tietenkin vielä harjoittelemassa henkilökuvausta. Löydät somemateriaalia ja otettuja kuvia Instagramista hashtagilla #inspispäiväespoo.

Inspispäivän järjesti Aami yhdessä Entressen kirjaston / Tiia Tiaisen (@enemmankirjoja) kanssa. Teetarjoilun teet sponsoroi Teeleidi.

Lue myös:
Tiia Tiaisen juttu inspiraatiopäivästä Suomen kirjastoseuran blogissa

Tule mukaan bookstagrammaajien inspiraatiopäivään 17.8.!

Tapahtuma

Hei bookstagrammaaja! Inspispäivä on taas täällä. 😍

Inspiraatiopäivässä on kyse kirjoista ja somesta, sekä samanhenkisistä ihmisistä. Tule siis lauantaina 17.8. kello 12-16 mukaan Entressen kirjastossa Espoossa järjestettävään tapahtumaamme. Iltapäivän aikana intoillaan yhdessä kirjoista, valokuvataan ja tavataan muita kirjasometyyppejä!

Julkaisemme päivän tarkemman ohjelman sekä ilmoittautumisohjeet muutaman viikon sisällä.

Lisätietoja tapahtumasta voit kysyä sähköpostilla (aamikollektiivi@gmail.com, tiia.tiainen@espoo.fi) tai fb:n ja ig:n yksityisviestien kautta!

Nähdään elokuussa!
Terkuin,
Minna & Laura (@bibobookblog)
Ulla & Anniina (@omahuonepodcast)
Tiia (@enemmankirjoja)

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Entressen kirjaston kanssa.

p.s. Tämän vuoden tapahtumaa odotellessasi voit kurkata viime vuoden meininkejä täältä ja ihastella valokuvaustyöpajan satoa Instagramissa.

Toukokuun lopussa maratoonataan! #aamilukumaraton 30.5.–2.6.

Sometapahtuma

Varaa jo nyt kalenteriisi pitkä viikonloppu lukemiselle, sillä Aamin ensimmäinen lukumaraton on täällä! Maraton alkaa helatorstaina 30.5. ja jatkuu neljän päivän ajan sunnuntaihin 2.6. asti.⁣

Lukumaratoniin voit osallistua:

 • lukemalla niin paljon kuin ehdit
 • kertomalla lukusuunnitelmista ja maratonisi edistymisestä tägillä #aamilukumaraton
 • seuraamalla, mitä muut lukevat tägin takana
 • osallistumalla tägin takaa löytyviin keskusteluihin
 • nauttimalla lukumaratonin fiiliksestä!

Nyt ei muuta kuin kirjoja valkkaamaan ja odottelemaan yhteistä lukemiselle pyhitettyä viikonloppua muiden kirjasomettajien kanssa!

Me olemme aktiivisesti mukana maratonilla ja kerromme omien lukemisiemme sujumisesta sekä tietysti Aamin Instagramissa @aamikollektiivi että muilla tileillämme @bibobookblog, @tarinannuppuja ja @anniinasbooks.

Tervetuloa mukaan!

Lue myös:
Bibbidi bobbidi book: 5 vinkkiä onnistuneeseen lukumaratoniin
Oma huone: Mikä ihmeen lukumaraton? Maratoonarin ohjeet

Bibobook + Lahden ja Lappeenrannan kaupunginkirjastot

Koulutus

Minna ja Laura puhuivat maaliskuussa kahdessa koulutuspäivässä, ensin Lahden kaupunginkirjastossa ja sitten Lappeenrannan kaupunginkirjastossa. Koulutuspakettiin kuului tunnin alustus otsikolla “Lukemisen sosiaaliset ulottuvuudet” sekä kaksi vajaan kahden tunnin työpajaa: toinen bookstagramista ja toinen sosiaaliseen mediaan kirjoittamisesta. Yhteisöllinen lukeminen ja yksilölliset suositukset -koulutuspäivät järjesti Lahden alueellinen kehittämistehtävä.

Lukemisen sosiaaliset ulottuvuudet -luennolla käytiin läpi lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyviä sosiaalisen median kanavia. Pakettiin kuului katsaus kirjablogeihin, bookstagramiin, kirjatubeen ja -podcasteihin, sekä lyhyesti asiaa myös muista alustoista (Goodreads, Facebook). Luennon keskustelua herättävintä antia olivat kenties Minnan ja Lauran ajatukset siitä, mitä kirjasto voisi sosiaalisessa mediassa tehdä ja miten.

Luennon lisäksi koulutuspakettiin kuului kaksi työpajaa. Minna koulutti kirjastojen työntekijöitä kirjoihin keskittyvän Instagramin eli bookstagramin tekemisessä. Työpajassa opeteltiin muun muassa ottamaan valokuvia sosiaaliseen mediaan, käsittelemään kuvat älypuhelimella ja kirjoittamaan vetävä kuvateksti. Lisäksi Minna jakoi tietenkin parhaat vinkkinsä bookstagramin suunnitteluun ja kasvattamiseen. Työpajoissa syntyneitä kuvia löytää Instagramista, #bibobookworkshop.

Laura jakoi osaamistaan kirjoittamistyöpajassa. Tunnin ja 45 minuuttia kestänyt työpaja keskittyi erityisesti napakan kirja-arvion kirjoittamiseen sosiaaliseen mediaan. Laura alusti ja ohjasi alkuun kritiikin kirjoittamiseen, minkä jälkeen osallistujat pääsivät kirjoittamaan omat arvionsa Instagram-kuvatekstin muotoon. Kirjoitettuja arvioita pohdittiin vielä porukalla ja Laura antoi teksteistä palautetta.

Lahden työpajassa syntynyt kirjakuva.
View this post on Instagram

#kirjagram #harjoitus #bibobookworkshop

A post shared by Lappeenrannan kirjasto (@lappeenrannankirjasto) on

Lappeenrannan työpajassa syntynyt kirjakuva.

”Saimme Minna Markkaselta ja Laura Kuivalahdelta kirjastohenkilökunnan koulutuspäivään loistavan paketin, joka sisälsi luennon lukuharrastuksesta eri sosiaalisen median kanavissa ja työpajat bookstagram-julkaisun tekemisestä ja kirjavinkkien kirjoittamisesta. Kokonaisuus oli hyvin rakennettu ja esiintyjiä iloa kuunnella. Sisällöissä huomioitiin todelle hyvin esittämämme toiveet sekä kirjastohenkilökunta kohderyhmänä. Saimme hyviä ajatuksia siitä, miten kirjasto voisi olla sosiaalisen median kirjallisuussisältöjen tuotannossa mukana. Osallistujat kertoivat saaneensa koulutuksesta hyödyllisiä käytännön vinkkejä kirjaston some-päivittämiseen sekä intoa ja rohkeutta tuottaa itse kirjavinkkejä ja bookstagram-kuvia. Koulutus toimi myös hyvänä tietopakettina niille, joille aihepiiri oli ennalta tuntemattomampi.”

Lahden alueellisen kehittämistehtävän sisältökoordinaattori Hanna Huovinen

Lue lisää koulutuspäivästä Bibbidi Bobbidi Book -blogista sekä tutustu Aamin tarjoamiin koulutuksiin. Yllä kuvattujen koulutuspäivien tunnelmia löydät myös Bibobookin Instagram Storysta, Koulutukset-kohokohdasta.