Bibobook + Lahden ja Lappeenrannan kaupunginkirjastot

Minna ja Laura puhuivat maaliskuussa kahdessa koulutuspäivässä, ensin Lahden kaupunginkirjastossa ja sitten Lappeenrannan kaupunginkirjastossa. Koulutuspakettiin kuului tunnin alustus otsikolla “Lukemisen sosiaaliset ulottuvuudet” sekä kaksi vajaan kahden tunnin työpajaa: toinen bookstagramista ja toinen sosiaaliseen mediaan kirjoittamisesta. Yhteisöllinen lukeminen ja yksilölliset suositukset -koulutuspäivät järjesti Lahden alueellinen kehittämistehtävä.

Lukemisen sosiaaliset ulottuvuudet -luennolla käytiin läpi lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyviä sosiaalisen median kanavia. Pakettiin kuului katsaus kirjablogeihin, bookstagramiin, kirjatubeen ja -podcasteihin, sekä lyhyesti asiaa myös muista alustoista (Goodreads, Facebook). Luennon keskustelua herättävintä antia olivat kenties Minnan ja Lauran ajatukset siitä, mitä kirjasto voisi sosiaalisessa mediassa tehdä ja miten.

Luennon lisäksi koulutuspakettiin kuului kaksi työpajaa. Minna koulutti kirjastojen työntekijöitä kirjoihin keskittyvän Instagramin eli bookstagramin tekemisessä. Työpajassa opeteltiin muun muassa ottamaan valokuvia sosiaaliseen mediaan, käsittelemään kuvat älypuhelimella ja kirjoittamaan vetävä kuvateksti. Lisäksi Minna jakoi tietenkin parhaat vinkkinsä bookstagramin suunnitteluun ja kasvattamiseen. Työpajoissa syntyneitä kuvia löytää Instagramista, #bibobookworkshop.

Laura jakoi osaamistaan kirjoittamistyöpajassa. Tunnin ja 45 minuuttia kestänyt työpaja keskittyi erityisesti napakan kirja-arvion kirjoittamiseen sosiaaliseen mediaan. Laura alusti ja ohjasi alkuun kritiikin kirjoittamiseen, minkä jälkeen osallistujat pääsivät kirjoittamaan omat arvionsa Instagram-kuvatekstin muotoon. Kirjoitettuja arvioita pohdittiin vielä porukalla ja Laura antoi teksteistä palautetta.

Lahden työpajassa syntynyt kirjakuva.
View this post on Instagram

#kirjagram #harjoitus #bibobookworkshop

A post shared by Lappeenrannan kirjasto (@lappeenrannankirjasto) on

Lappeenrannan työpajassa syntynyt kirjakuva.

”Saimme Minna Markkaselta ja Laura Kuivalahdelta kirjastohenkilökunnan koulutuspäivään loistavan paketin, joka sisälsi luennon lukuharrastuksesta eri sosiaalisen median kanavissa ja työpajat bookstagram-julkaisun tekemisestä ja kirjavinkkien kirjoittamisesta. Kokonaisuus oli hyvin rakennettu ja esiintyjiä iloa kuunnella. Sisällöissä huomioitiin todelle hyvin esittämämme toiveet sekä kirjastohenkilökunta kohderyhmänä. Saimme hyviä ajatuksia siitä, miten kirjasto voisi olla sosiaalisen median kirjallisuussisältöjen tuotannossa mukana. Osallistujat kertoivat saaneensa koulutuksesta hyödyllisiä käytännön vinkkejä kirjaston some-päivittämiseen sekä intoa ja rohkeutta tuottaa itse kirjavinkkejä ja bookstagram-kuvia. Koulutus toimi myös hyvänä tietopakettina niille, joille aihepiiri oli ennalta tuntemattomampi.”

Lahden alueellisen kehittämistehtävän sisältökoordinaattori Hanna Huovinen

Lue lisää koulutuspäivästä Bibbidi Bobbidi Book -blogista sekä tutustu Aamin tarjoamiin koulutuksiin. Yllä kuvattujen koulutuspäivien tunnelmia löydät myös Bibobookin Instagram Storysta, Koulutukset-kohokohdasta.

One thought on “Bibobook + Lahden ja Lappeenrannan kaupunginkirjastot

Comments are closed.